Wè?

Het vragend voornaamwoord ‘wè?’ (wat?) is een bijzondere verschijning op het nieuwe Tilburgse leesplankje. Op de meeste leesplankjes zijn zelfstandige naamwoorden (al dan niet in de vorm van eigen- of plaatsnamen) te vinden. Op een enkel plankje kom je werkwoorden of bijvoeglijke naamwoorden tegen. Dat een vragend voornaamwoord op het leesplankje te vinden is, mag tamelijk uniek genoemd worden.
 
Toch past een vragend voornaamwoord als ‘wè?’ erg goed op een leesplankje in het Tilburgs, omdat de taal de (al dan niet door de Tilburgers zelf gecreëerde) reputatie heeft de kortste taal van het land te zijn. ‘Wè?’ zou de ultrakorte Tilburgse variant zijn van het Nederlandse “Zou u dat eens willen herhalen?”
 
Op de illustratie is een Tilburgse plek bij uitstek afgebeeld waar ‘wè?’ veel gebruikt kan worden: tussen de luidsprekerboxen op de Tilburgse kermis, die zich elke laatste volle week van juli door de Tilburgse binnenstad slingert. Een kritische kijker zou er ook een van de luidruchtige dancefestivals in kunnen zien die zich in de buurt van Tilburg afspelen (Decibel Outdoor in Hilvarenbeek, Intents in Oisterwijk). Bij een ongunstige windrichting zijn er veel Tilburgers die een weekend lang kunnen ‘meegenieten’ van het gebonk. Wè?