Stichting Tilburgse Taol adopteert accent

Tilburg krijgt binnenkort zijn eigen lettertype: TilburgsAns. Onderdelen van dit lettertype kunnen geadopteerd worden. De Stichting Tilburgse Taol heeft besloten de accent grave te adopteren. Omdat dat accent wel het meest kenmerkend en meest gebruikt is binnen de spelling van het Tilburgs.

De bedenkers en makers van het lettertype, [typo]grafisch vormgever Sander Neijnens en illustrator Ivo van Leeuwen, stuurden het volgende bericht rond naar aanleiding van onze adoptatie van de accent grave:

Beste vriend(inn)en van Ans,
 

Of je nou in Tilburg geboren bent of er min of meer toevallig terecht gekomen, iedereen kent wel en rijtje typisch Tilburgse woorden zoals gòlliepaop, kaajbaand en koekwous. Aan wiens lippen ontglipt niet af en toe ‘dès krèk wèk wo’ of ‘dègge bedankt zèèt dè witte’. Het bekendste Tilburgse gerecht? Slaoj meej aaj mee jèùn meej èèrepel.
De hoedster van het Tilburgs, de Stichting Tilburgse Taol, adopteerde een teken uit TilburgsAns. Niet de voor de hand liggende T of t, maar het accent grave (`). Een betere keuze had ze niet kunnen maken! Een bescheiden maar niet te verwaarlozen accent. Voorbeeldje: ‘zweege en wees keeke’ is grote onzin, maar ‘zwèège èn wèès kèèke’ een Tilburgse deugd.
Het accent grave van TilburgsAns is geen recht streepje, zoals in welhaast alle andere lettertypen, maar wipt een beetje omhoog. Behoorlijk eigenzinnig, die Ans. Dè dan wir wèl, dè!

De groeten van Ans,
Ivo en Sander