Hèùs

Er is in Tilburg met enige regelmaat wat te doen over gebouwen (al dan niet over het feit dat ze inmiddels verdwenen zijn). De verbouwing van het gemeentehuis is altijd goed voor veel discussie en ook over het voormalige gebouw van de Sociale Dienst op de hoek van de Besterdring en de Burgemeester Brokxlaan is door de jaren heen het een en ander te doen geweest. Maar geen gebouw heeft de afgelopen jaren zoveel reacties opgeroepen als het Draaiend Huis op de Hasseltrotonde. Logisch dat dit gebouw (dat eigenlijk een kunstwerk is) een plaatje heeft gekregen op het nieuwe Tilburgse leesplankje als symbool voor het woord ‘hèùs’ (huis).
 
Het Draaiend Huis is een creatie van de Nederlandse kunstenaar John Körmeling. Het is een replica van een doorzonwoning die op rails zijn rondjes draait op een van de grootste rotondes van Tilburg. Het was de bedoeling dat het huis met de snelheid van het verkeer rond zou gaan, maar daarvan werd verondersteld dat het de verkeersveiligheid in gevaar zou brengen. Het huis gaat nu in een klein uur helemaal rond. Körmeling heeft in Tilburg nog een ander bekend werk: een brug over de Piushaven die de naam Den Ophef draagt.
 
Dat ‘hèùs’ een plek op het nieuwe leesplankje heeft is extra leuk als je bedenkt dat het woord ‘höske’, het Tilburgse verkleinwoord voor ‘hèùs’, terug te vinden was op het oude Tilburgse leesplankje. Dat betekent ‘klein huis’, maar heeft ook een specifieke betekenis, zoals de illustratie op het oude leesplankje illustreert…