Gelêûfd

Tijdens de hoogtijdagen van het Rijkse Roomse Leven was Tilburg een stad die doordesemd was van het (katholieke) geloof. Door de vele kerken, kloosters en orden had Tilburg de bijnaam ‘Rome van de Lage Landen’. Maar ja, zoals de Duitsers zeggen: “Das war einmal”. Inmiddels loopt het aantal gelovigen hard terug en zijn de meeste Tilburgse kerken gesloopt of herbestemd. Veel van de Tilburgse kloosters hebben een andere functie gekregen.
 
Het woord ‘gelêûfd’ (geloofd) geeft mooi aan hoezeer Tilburg verbonden is met het geloof, maar door het gebruik van de voltooid tegenwoordige tijd drukt het tegelijkertijd ook uit dat het iets van het verleden is (of in ieder geval dreigt te worden).
 
Achter de dovende kaars is de kerk op de Heuvel te zien, de Sint-Jozefkerk. Een voor Tilburg beeldbepalend gebouw op een van Tilburgs bekendste plekken, vaak vereeuwigd op foto’s van Tilburgse bekendste evenement, de Tilburgse kermis. Op Eerste Kerstdag van 2019 werd duidelijk dat ook de Heuvelse kerk mogelijk aan de eredienst ontrokken gaat worden. Op het moment dat de illustratie geconcipieerd werd, was daarvan nog geen sprake. Het geeft eens te meer aan dat ‘gelôof’ ‘gelêûfd’ aan het worden is.