Kuifje in het Tilburgs: doede meej?

Wist u dat de boeken van Kuifje inmiddels in meer dan 110 talen en dialecten verschenen zijn, waaronder het Mongools, Gents en Twents? Maar dat er nog geen uitgave is in een Nederlands stadsdialect? De Stichting Tilburgse Taol wil daarin verandering brengen. Samen met een aantal vertalers en wellicht Tilburgs grootste Kuifje-liefhebber Hans-Georg van Liempd wordt gewerkt aan een uitgave van Kuifje in het Tilburgs. Er wordt naar gestreefd om het boek voor de feestdagen van december 2015 in de boekhandels te hebben liggen.

Toestemming van de uitgever

De schrijver en tekenaar van Kuifje, Hergé, is 1983 overleden. In zijn testament heeft hij aangegeven dat niemand na zijn dood de stripreeks Kuifje  mocht voortzetten, zoals dat na het overlijden van Willy Vandersteen bij Suske en Wiske wel gebeurd is. Er kan zodoende geen nieuw Kuifje-album gemaakt worden dat over Tilburg gaat, maar wel is het mogelijk om een van de albums in het Tilburgs te vertalen en ook personen en locaties naar de Tilburgse situatie over te zetten. De keuze is gevallen op ‘De juwelen van Bianca Castafiore’ of zoals dat in het Tilburgs gaat heten: ‘De sieraoj  van Bianca Castafiore’. Met de uitgever van Kuifje, Casterman, en de erven van Hergé zijn hierover afspraken gemaakt. De uitgever heeft ook alvast de Tilburgse voorkant van het boek gemaakt.

 

3000 exemplaren

Het uitgeven van een Tilburgse Kuifje is niet goedkoop. De uitgeverij vereist een minimale afname van 3000 exemplaren en wil ook dat de boeken bij aflevering afgerekend worden. De initiatiefnemers zijn op zoek naar geïnteresseerde bedrijven, organisaties en wellicht ook individuen die Kuifje een warm hart toedragen, die de (voor)financiering van het boek mogelijk willen maken. Op basis van de ervaringen van de verkoop van Kuifje-albums in andere talen en dialecten weten we dat het heel goed mogelijk moet zijn om meer dan 2500 exemplaren van het Tilburgse Kuifje-album te verkopen. Want hoewel de eerste avonturen van Kuifje alweer meer dan 80 jaar geleden verschenen, zijn de boeken over de avonturen van de ondernemende journalist en zijn onafscheidelijke hondje Bobbie nog steeds ongekend populair. Veel liefhebbers van deze strips zullen dan ook graag dit unieke boek willen toevoegen aan hun verzameling. Sowieso is er wereldwijd al een aanzienlijke groep Kuifje-liefhebbers die elke nieuwe uitgave van Kuifje ongezien aanschaffen.

Voorfinanciers gezocht

We gaan er dus vanuit dat uiteindelijk de verkoop van het boek de kosten van het laten drukken van de boeken zal kunnen afdekken. Maar de boeken moeten wel voorgefinancierd worden. Helaas gaat het vereiste bedrag de reserves van de Stichting Tilburgse Taol te boven. Gelukkig biedt het boek aanknopingspunten die het voor financiers of sponsors aantrekkelijk maken om in het boek te investeren. Zo komen er in het boek een juwelier, verhuizer, krant, weekblad, televisiezender, harmonie, dokter, slager, steenhouwer en verzekeringstussenpersoon voor. Die kunnen allemaal de naam van Tilburgse personen of bedrijven dragen. Ook kan het boek aantrekkelijk zijn om als relatie- of kerstgeschenk te geven: een gegarandeerde afname van een substantieel aantal albums helpt mee om de financiering rond te krijgen.

Geïnteresseerd?

Personen en bedrijven die geïnteresseerd zijn om mee te helpen bij het uitgeven van het Tilburgse Kuifje-album kunnen contact opnemen met de secretaris van de Stichting Tilburgse Taol, Theo van Iersel, secretaris@tilburgsetaol.nl.