Gòlliepaop

De ‘gòlliepaop’: een favoriet scheldwoord van de Tilburgers, waarmee (weliswaar met enige affectie) uitgedrukt wordt dat iemand niet zo handig bezig is, een beetje een sufferd is. Het verbeelden van dit woord op het nieuwe leesplankje bleek nog niet zo eenvoudig. Want welke Tilburger wil zichzelf nou vereenzelvigd zien als ‘gòlliepaop’ op het leesplankje? Een verdwaalde juichende NAC-supporter tussen de KingSide in het Koning Willem II stadion had een uitweg kunnen zijn…
 
Uiteindelijk is gekozen voor het universeler beeld van de appende medemens die gebogen over het scherm van zijn of haar mobiele telefoon tegen auto’s loopt, in vijvers terechtkomt of van trappen valt. YouTube staat er inmiddels vol mee. Elke Tilburger zal bij het zien ervan hartstochtelijk ‘Wènne gòlliepaop!’ uitroepen. 
 
Illustrator Ruben de Bruijn heeft in de illustratie van ‘gòlliepaop’ de link gelegd met een Tilburgse mysterie. Veel mensen die het kerkhof op het hoek van de Bredaseweg en de Noordhoekring passeren vragen zich af wat die kronkelende lantaarnpaal daar doet. Is er sprake van metaalmoeheid, is een auto in onzachte aanraking gekomen met de lantaarnpaal of is toch de aluminium lichtmast het slachtoffer geworden van een ‘gòlliepaop’? 
 
Geen van de geopperde suggesties klopt. De gebogen straatlantaarn is een kunstwerk van de Tsjech Krištof Kintera. De bijzondere lantaarnpaal licht het beeld bij van Fransiscus van Assisi, die daarmee in letterlijke, maar zeker niet in figuurlijke zin tot een ‘schijnheilige’ verworden lijkt. Het werk draagt de titel Miracle.