Activiteiten

De Stichting Tilburgse Taol is van vele markten thuis en organiseert een scala aan activiteiten op het gebied van taal en (volks)cultuur. Hieronder een overzicht.

 

De vertaalservice van de Stichting Tilburgse Taol.

Tilburgs schrèèven is wèt aanders as Tilburgs praote.
Daarom hebben we bij onze stichting een vertaalservice in het leven geroepen om Tilburgers (en ook anderen natuurlijk) te helpen met het schrijven van een zinnetje of een tekst in de correct gespelde Tilburgse Taol. Heb je tekst voor een vertaling, stuur dan een mailtje naar
vertaalservice@tilburgsetaol.nl en je krijgt binnen enkele dagen de vertaling in je mailbox.
En … deze service is gratis.

Grôot Dikteej van de Tilburgse Taol

Het Grôot Dikteej van de Tilburgse Taol wordt jaarlijks afgenomen. De deelnemers van de Taolklas doen met dit Dikteej hun ‘eindexamen’.

De winnaar van het Dikteej ontvangt – net als andere jaren – de Cees Robben bokaal, de wisselbeker voor degene met de minste fouten in het Dikteej

 

Et Schrèèfatteljee
Doorlopend, om de zes weken
Et Schreèèfatteljee is een samenwerking met de Bibliotheek Midden-Brabant. Mensen die het schrijven van het Tilburgs dialect beheersen helpen elkaar bij het schrijven in het Tilburgs. De bijeenkomsten vinden plaats in de Centrale Bibliotheek. Belangstelling? Neem contact op met Theo van Iersel. (secretaris@tilburgsetaol.nl)     etschreefatteljee

Taolklas Tilburgs dialect
Jaarlijks 8 lessen.
In lessen leren de cursisten het Tilburgs dialect schrijven en kennen ze de cultuurhistorische achtergrond van deze streektaal. De ‘Leergang Tilburgs Dialect’ is een initiatief dat de Stichting Tilburgse Taol samen met het Stadsmuseum Tilburg heeft ontwikkeld.

Dialectprijs van Brabant
Om de twee jaar
De prijs wordt onder auspiciën van Erfgoed Brabant toegekend aan een persoon of activiteit die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor het Brabants dialect. De voorzitter van de Stichting Tilburgse Taol is lid van de jury.
Ontwikkelen en uitgeven van boeken, CD’s en andere materialen
Doorlopend
De Stichting Tilbugse Taol ontwikkelt en geeft boeken en CD’s uit, soms in samenwerking met andere organisaties. Voorbeelden zijn het Tilburgs Liedboek, het Tilburgs kookbuukske, het Tilburgs woordenboek ‘Goedgetòld – diksjenèèr van de Tilbörgse taol’, een Kuifje-album in het Tilburgs, een kinderboek in het Tilburgs: Harrie den Haon van den Haajkaantsebaon en de cd’s Schôon Likes en Bietels op z’n Brabants. Nog altijd populair is het (et aaw en et nuuw) Tilburgs Leesplèngske.

Activiteiten waarbij de Stichting Tilburgse Taol in het verleden betrokken was:

Kènderkwèèk
Elk jaar tussen carnaval en medio april
Kènderkwèèk was de Tilburgse dialectliedjeswedstrijd voor basisscholen die elk jaar door de Stichting Tilburgse Taol, Factorium Podiumkunsten en Stadsmuseum Tilburg georganiseerd werd. Scholen die aan de wedstrijd meededen kregen de beschikking over lesmateriaal, begeleiding bij het instuderen van de liedjes, een les waarin aandacht was voor erfgoed en dialect en mochten meedoen aan het afsluitende festival waarin de scholen het tegen elkaar opnamen. Liedjes waren in het Tilburgs dialect en werden speciaal voor kinderen geschreven. Ze gingen vaak over actuele thema’s of typisch Tilburgse gebeurtenissen.  kènderkwèèk

Taolbèttel met het Grôot Dikteej van de Tilburgse Taol
Jaarlijks in de eerste helft van november
De ‘gezelligste avond van Tilburg’ kende een druk en vooral creatief programma. De Taolbèttel werd gestreden In vijf rondes, waarin vragen over Tilburg en de Tilburgse Taol de revue passeren. Uiteraard was de belangrijkste ronde het Grôot Dikteej van de Tilburgse Taol. Van ieder team ging een van de leden meeschrijven aan het Dikteej om zo extra punten te verdienen. Maar er werd niet alleen gestreden. Verschillende optredens, gaven een speciaal tintje aan de avond.

Driekoningen zingen
Elk jaar op 6 januari
Driekoningengroepjes kunnen op Driekoningendag 6 januari in Midden-Brabant voor een jury zingen. Ze houden daarmee een eeuwenoude traditie in stand. Deelnemende groepen kunnen terecht op zestien plaatsen in Tilburg, en in Goirle, Hilvarenbeek, Diessen, Moergestel, Berkel-Enschot, Kaatsheuvel en Loon op Zand.

Tussen de schuifdeuren
Regelmatig in juni
Dit kleinschalige en laagdrempelige evenement is een open podium voor mensen uit Tilburg en omgeving die voordrachtjes, liedjes en sketches kennen.

Tilburgse fotocursus
Elk jaar in het najaar, onderdeel van de Tilburg Akkedeemie
Fotografie zit in de lift dankzij de digitale fotografie. Mensen willen beter leren fotograferen. Een behoorlijk aantal mensen richt de camera op de eigen omgeving, in dit geval Tilburg. De cursus, onder leiding van beroepsfotograaf Jan Stads, richt zich op beide: het verbeteren van de fotografie en het cameragebruik en Tilburg leren ontdekken als ideale plek om mooie foto’s te maken.

Gouwe Peerke
Jaarlijkse uitreiking op 27 oktober
‘Gouden Peerke’ is een onderscheidingdie jaarlijks toegekend wordt aan een persoon, bedrijf, instelling of organisaties in Midden-Brabant (013-gebied) die de werken van barmhartigheid in de praktijk brengt.

Brabantse Tonpraot Akkedeemie
Elk jaar in het najaar
De Brabantse Tonpraot Akkedeemie is in september 2008 van start gegaan. De opleiding is een initiatief van de Stichting Tilburgse Taol, de Carnavalsstichting Tilburg en de Tilburgse carnavalsvereniging De Fènpruuvers. Professionele leerkrachten leren de studenten onder meer het schrijven van een tekst, het ontwikkelen van een typetje en het brengen van een tonpraot. De cursus eindigt met een examen dat door publiek wordt bijgewoond. Deelnemers komen uit heel Brabant.